---- Z plodů: ----

 

***  Bezinkový kompot  ***

 

Černé bezinky  na stopkách umyjeme,  necháme okapat, odstopkujeme

 

a naplníme  do  zavařovacích  sklenic.  Přidáme  hřebíček, úlomek 

 

skořice,  citrónovou šťávu  nebo kousek  citrónové kůry. Zalijeme

 

nálevem   (spotřeba  0,6   -  1   kg  cukru   na  1   litr  vody)

 

a sterilizujeme 20  minut při teplotě  kolem 80°C. Kompot  můžeme

 

také připravit  jednoduše bez nálevu,  a to tak,  že při ukládání 

 

bezinek do sklenic je přímo prosypeme cukrem a pak sterilizujeme.

 

 

 

** Bezinkový kompot **

 

Vyzrálé  a  pečlivě  oprané  plody  zbavené  stopek  nasypeme  do

 

připravených sklenic, prosypeme cukrem,  přidáme 2 hřebíčky a pro

 

zlepšení chuti můžeme přidat tenký plátek citrónu. Láhve uzavřeme

 

a sterilujeme 20 minut.

 

***  Bezinková marmeláda  ***

 

Oprané  a očištěné  plody  (opíráme  velmi opatrně,  pouze slabým

 

proudem vody přes síto) rozvaříme s trochou vody na kaši. Necháme

 

vychladnout, prolisujeme  přes plátno a  přidáme cukr -  počítáme

 

700  g cukru  na 1  kg šťávy.  Vaříme, až  šťáva trochu zhoustne.

 

Přidáme petosu a za stálého  míchání dále vaříme, dokud marmeláda

 

nezhoustne. Pozor na připálení!  Ještě horkou marmeládu plníme do

 

zavařovacích skleniček a sterilujeme.

 

***  Bezinková marmeláda  ***

 

Bezinky  zbavené třapin  mírně  povaříme  s malým  množstvím vody

 

a propasírujeme  přes  jemné  síto,  abychom  odstranili semena.

 

Protlak  odměříme a  za varu  trvajícího 15  až 20 minut odpaříme

 

1/4  až  1/3  původního  obsahu.   Při  nepřerušeném  varu  a  za

 

neustálého  míchání  rozpustíme  v  protlaku  600  g  cukru  a 10

 

g kyseliny citrónové  na 1 kg  hmoty a současně  přidáme práškový

 

pektin.  Ve  varu  pokračujeme   až  marmeláda  dosáhne  kašovitě

 

rosolovité    konzistence.   Marmeládu    naplníme   za horka   do

 

předehřátých  sklenic, neprodyšně  uzavřeme víčky,  obrátíme dnem

 

vzhůru a  necháme chladnout. Pro  větší jistotu můžeme,  ihned po

 

naplnění a uzavření, marmeládu sterilovat při teplotě vodní lázně

 

85 až 90 stupňů po dobu 5 minut.

 

***  Bezinková marmeláda  ***

 

1 kg  bezinek,  500  g  cukru,  na  hrot nože kyseliny citrónové,citrón.

Přezrálé bezinky s trochou vody  rozvaříme a trochu odpaříme. Pak

 

přidáme  cukr a  pilně mícháme,  protože se  snadno připalují. Ke

 

konci přidáme kyselinu citrónovou a kolečka citrónu.

 

***  Bezinková marmeláda  ***

 

Bezinky  propláchneme, rozvaříme  a prolisujeme.  Protlak zvážíme

 

a na  každý 1  kg počítáme  350 g  cukru. Samotný  protlak trochu

 

vaříme a zahušťujeme.  Pak s cukrem ještě povaříme  asi 10 minut.

 

Marmeládu zkusíme kápnout na talířek,  je-li dost hustá. Za horka

 

plníme do sklenic a povazujeme.

 

** Marmeláda z černého bezu (kozlíku) **

Vyzrálé,  dobře omyté  plody odstopkujeme,  rozvaříme a  protřeme

 

přes jemné žíněné sítko. Na dávku 1 kg marmelády použijeme 80 dkg

 

protlaku  a 60  dkg cukru  a povaříme  na potřebnou  hustotu. Pak

 

přidáme podle návodu pektinový přípravek (Petosu) a 10 g kyseliny

 

citrónové.

 

***  Bezinkový džem  ***

 

Bezinky  umeleme  na  lisovacím  mlýnku.  Získanou  šťávu vaříme

 

nejdříve bez cukru,  po mírném svaření přidáme asi  0,30 kg cukru

 

na 1 kg původní šťávy  (nesvařené), lžíci pomerančové šťávy a pro

 

rychlejší zahuštění použijeme přípravek Petosa.

 

 

***  Džem z černého bezu (kozlíku)  ***

 

Bezinky  dobře opláchneme  a pak  odstopkujeme. Na  1 kg  čistého

 

ovoce přidáme 0,5 kg cukru a necháme uvolnit šťávu. Pak povaříme,

 

až se odpaří  asi 0,5 litru vody, přidáme  podle návodu pektinový

 

přípravek. Pro zastření, někomu nepříjemné chuti bezinek, přidáme

 

šťávu nebo protlak z jablek.

 

***  Bezinková zavařenina  ***

 

Oprané a  vyzrálé bezinky přepasírujeme na  strojku, na 2,5 litru

 

šťávy přidáme  750 g cukru,  můžeme přidat kousek  skořice. Šťávu

 

vaříme tak dlouho, až je zavařenina  hustá a z vařečky stéká jako

 

med.

 

***  Bezinková zavařenina  ***

 

3 kg zralých plodů černého bezu - peckoviček a krystalový cukr.

Zralé peckovičky opláchneme, nasypeme  do hrnce, zalijeme trochou

 

vody  a rozvaříme.  Rozvařené peckovičky  protřeme sítem,  dužinu

 

zvážíme  a přidáme  na 1  kg protlaku  350-400 g  cukru. A můžeme

 

přidat trochu roztlučeného badyánu. Svařením zavařeninu zahustíme

 

a ještě horkou vlijeme do  menších sklenic, které dobře povážeme.

 

Tato  zavařenina  se  používá  jako  pomazánka  a  je vhodná i do

 

moučníků.

 

***  Bezinková zavařenina s jablky   ***

 

1   litr bezinek,  1 litr strouhaných  oloupaných jablek, 1  Kg cukru.

Bezinky s jablky povaříme 10 minut, přidáme cukr a vaříme dalších

 

10  minut.  Teplou  zavařeninu  plníme  do skleniček, zavíčkujeme

 

a 15 minut sterilujeme při 80°C.

 

** Rozvářka-klevela z černého bezu (kozlíku) **

 

Klevela je staročeský výrobek, předchůdce dnešních kompotů.

Odstopkované  a oprané  bezinky povařením  zahustíme na poloviční

 

objem  a přidáme  na 1  kg čerstvého  ovoce 10-15  dkg cukru.  Po

 

rozpuštění  cukru  znovu  krátce  povaříme  a  za horka plníme do

 

sklenic, ihned uzavřeme a sterilujeme.

 

***  Povidla z černého bezu (kozlíku)  ***

 

Vyrábějí  se  z  protlaku,  který  se  svařuje na žádoucí tuhost.

 

Přidává se (místy) i malé množství cukru.

 

Rosol z černého bezu

Vyrábí  se  z  vyčištěné,  zahuštěné,  přislazené a zrosolovatělé

 

šťávy čerstvého ovoce.

Bezinky  odstopkujeme, rozmačkáme  a  necháme  asi 10  hodin stát

 

a pak dáme do zavěšeného plátěného  sáčku, aby vykapala šťáva. Tu

 

necháme  v  chladnu  usadit  (v  chladničce)  a  asi  za 20 hodin

 

hadičkou stáhneme čistou  šťávu z usazených kalů. Na  1 kg rosolu

 

je zapotřebí  60 dkg čisté šťávy,  do které přidáme 65  dkg cukru

 

a svaříme. Nakonec  přidáme 10 g  kyseliny citrónové a  pektinový

 

přípravek podle návodu.

 

** Bezinková šťáva pařená z černého bezu **

 

Odstopkované bezinky promícháme s cukrem v poměru 1 kg bezinek na

 

100 g cukru.  Směs dáme do pařáku (spec. hrnec)  a páříme 1 a 1/2 hodiny.

 

 

***  Bezinková šťáva  ***

 

2,5  kg  opraných  bezinek  i  s  krátkými stopkami zpracujeme na

 

ovocném elektrickém lisu nebo rozemeleme na strojku (se sítkem na

 

rybíz). Do  získané šťávy přilijeme 2  litry vařící vody, přidáme

 

2 dkg kyseliny citrónové a necháme  ležet 24 hodin. Potom přidáme

 

kousek  skořice  (nebo  hřebíček).  Šťávu  povaříme  1/4  hodiny,

 

odstraníme  vzniklou pěnu,  přidáme 800  g cukru  na 1 litr šťávy

 

a opět 10  minut vaříme. Teplou šťávu  nalijeme do zcela čistých,

 

vypařených lahví, které pečlivě zazátkujeme.

 

***  Bezinkový sirup  ***

 

Pečlivě oprané bezinky umeleme na ovocném strojku, získanou šťávu

 

přecedíme  a krátce  povaříme do  bodu varu,  přidáme k  ochucení

 

hřebíček  nebo skořici  (k odstranění  pachu). Do  takto upravené

 

šťávy dáme na  1 litr 400 až 500 g  cukru a znovu krátce povaříme

 

do bodu varu. Na 5 litrů sirupu přidáme 1 balíček Petolu. Získaný

 

sirup naléváme do lahví, které pečlivě zazátkujeme.

 

***  Bezinková šťáva  ***

 

4 kg zralých černých bezinek a krystalový cukr.

Otrhané  a  dokonale  vyzrálé  plody  černého  bezu  propláchneme

 

studenou vodou, dáme do porcelánové  mísy a uložíme do sklepa. Až

 

pustí šťávu a jsou nakyslé, prolisujeme je sítem. Na 1 litr šťávy

 

přidáme 800  g až 1  kg cukru a  vaříme za občasného  míchání tak

 

dlouho, až šťáva zhoustne. Pěnu, která se tvoří na povrchu šťávy,

 

sbíráme.  Vychladlou šťávu  procedíme přes  plátýnko, nalejeme do

 

lahví, zazátkujeme  a uložíme v chladnu.  Bezinkovou šťávu ředíme

 

vodou, nebo  sodovkou, popř. tonikem. Můžeme  ji také přidávat do

 

čaje. Je vhodná pro výrobu: likéru z černého bezu.

 

 

** Bezinková šťáva vařená z černého bezu **

 

Zcela  vyzrálé  a  dobře  omyté  bezinky odstopkujeme, rozmačkáme

 

a necháme asi 10 hodin odstát. Pak vymačkáme přes plátýnko šťávu,

 

do  které můžeme  přidat lusk  vanilky, kousek  skořice, hřebíček

 

a vše asi 15 minut vaříme. Pak přidáme 80 dkg cukru na 1 kg šťávy

 

a opět 10 minut vaříme. Teplou šťávou naplníme láhve, zazátkujeme

 

a zalijeme parafínem.

 

* Bezinkový sirup z černého bezu za studena *

 

Čerstvé odstopkované  bezinky rozmačkáme a  necháme asi 12  hodin

 

ležet. Pak  přes plátýnko vymačkáme šťávu  a opět necháme několik

 

hodin  v klidu.  Po usazení  kalů stáhneme  hadičkou čistou šťávu

 

a na 1 litr  šťávy přidáme 1,5 kg cukru.  Po rozpuštění plníme do

 

lahví.

Tento léčivý  sirup pro vysoký obsah  vitamínů, minerálií, silic,

 

dalších  látek a  účinného sambunigrinu  působí potopudně,  mírně

 

projímavě,  tišší   při  neuralgických  bolestech   a  je  vhodný

 

k užívání  při  nachlazení.  Doporučuje  se  kombinovat se šípkem

 

a mrkví.

 

***  Bezinkový sirup  ***

 

2,5 kg bezinek,  1,5 kg vody, na 1 litr  přefiltrované šťávy 1 kg cukru,

5 dkg kyseliny citrónové.

Bezinky  dáme  do  porcelánové  nádoby,  zalijeme studenou vodou,

 

trochu pomačkáme, přidáme kyselinu  citrónovou a necháme v chladu

 

24  hodin  stát.  Potom  přecedíme  přes  plátno  a přidáme cukr.

 

Necháme  ho  za  studena  rozpustit.  Plníme  do  sklenic a ihned

 

používáme.  Pro  uschování  na  pozdější  dobu  jej musíme běžným

 

způsobem sterilovat.

 

***  Bezinkový sirup  ***

 

1 litr bezinkové šťávy, 1,5 litru  vody, 1 kg pískového cukru, 40

 

g kyseliny citrónové, špetka kyseliny sorbové.

Opláchnuté zralé bezinky odstopkujeme,  umeleme na lisu na ovoce,

 

odměříme a  promícháme s vychlazenou  převařenou vodou, kyselinou

 

citrónovou a  cukrem. Za občasného míchání  necháme šťávu stát 24

 

hodiny.  Potom  v  1  dl  rozehřátého  sirupu rozpustíme kyselinu

 

sorbovou  a  vmícháme  ji  do  celého  množství.  Šťávu přecedíme

 

a skladujeme v chladu a temnu.

 

***  Bezinkový sirup  ***

 

Bezinky  podlijeme  vodou  a  15  minut  povaříme.  Změklé  plody

 

rozmačkáme a necháme 12 hodin odležet. Drť po odležení vylisujeme

 

přes plachetku,  šťávu necháme sedimentovat a  čirý podíl slijeme

 

nebo hadičkou stáhneme z kalů. V  odměřené šťávě zahřáté na 80 až

 

90stC rozpustíme 1,6 až 1,7 kg  cukru a 10 g kyseliny citrónové na

 

1 litr šťávy.  Sirup naplníme do  lahví, uzavřeme korunkami  nebo

 

zátkami a necháme chladnout.

 

***  Bezinkový mošt  ***

 

Nejprve získáme z  bezinek šťávu, a to stejným  způsobem jako při

 

výrobě sirupu. K  1 litru čiré šťávy přidáme 1  litr vody, 150 až 200  g cukru 

 a 3  g kyseliny  citrónové. Mošt  naplníme do lahví

 

a sterilujeme při teplotě vodní lázně 85°C po dobu 15 minut.

 

 

*** Bezinková šťáva z květů za studena  ***

Do  4-litrové  láhve  dáme  10-15  květů  bezinek,  80 g kyseliny

 

citrónové, 2,5  litru studené převařené  vody a necháme  24 hodin

 

stát.  Pak přecedíme  přes plátno,  přidáme 2,5  kg cukru.  Občas

 

zamícháme. Necháme opět 24 hodin stát a stáčíme do lahví.

 

 

** Bezinky jako lék (čerstvé i sušené) **

 

Před  užíváním je  zapotřebí  se  poradit nejdříve  s ošetřujícím

 

lékařem.  Bezinky jsou  vhodné k  léčení všech  potíží zažívacího

 

traktu.  Při zácpě  postačí  několik  lžic čerstvých  bobulí. Při

 

plynatosti a průjmu se užívá  několik lžic sušených bobulí. Plody

 

černého  bezu   jsou  vhodné  při   všech  neuralgiích,  migréně,

 

ischiasu, osvědčují se při zánětu trojklanného nervu atd.

 

 

 

---- Z květů: ----

 

***  Limonáda z černého bezu  ***

Do 5-litrové láhve dáme 4  litry převařené vody, 10 květů černého

 

bezu,  1 kg  cukru, na  tenké plátky  pokrájený citrón bez jader.

 

Necháme 4 dny přikryté plátnem. Obsahem několikrát zamícháme. Pak

 

nápoj  slijeme  do  lahví  a  převážeme  přes zátku drátem. Lahve

 

postavíme na 14 dní do  chladného sklepa. Při otvírání nápoj šumí

 

jako sekt. Nápoj podáváme vychlazený.

 

***  Bezová limonáda (1935)  ***

Do okurkové láhve  dáme 4-5 květů černého bezu, 1/2  kg cukru

a 1 na kolečka  nakrájený citrón i s  kůrou (jader zbavený), dolijeme

 

vodou  a  necháme  4-5  dní  na  slunci.  Potom  scedíme do lahví

 

a uložíme asi 10-12 dní ve sklepě.

 

***  Limonáda z květů černého bezu   ***

Na 10 litrů vody 8 velkých květů,  1 kg cukru, 1/8 l vinného octa

 

a 1 citrón na kolečka nakrájený.

Všechno dohromady necháme máčet  na kamnech, občas zamícháme. Pak

 

limonádu slijeme do  lahví a ještě 24 hod  necháme v teple. Potom

 

ji dáme do sklepa. Čím déle se nechá uležet, tím je lepší.

 

***  Limonáda z květů černého bezu  ***

3 - 5 růžic  květu umyjeme, stonky ustřihneme a  dáme do okurkové

 

sklenice  naplněné  vodou  a  ponecháme  na  slunci  2 dny. Květy

 

vytáhneme  a do  zbylé vody  dáme  1/4  kg cukru,  1/2 na  plátky

 

nakrájeného citrónu, zavážeme a 10 dní ponecháme na slunci. Potom

 

plníme do lahví a uložíme; čím déle, tím jest nápoj lepší.

 

***  Limonáda z  květů černého bezu  ***

5 litrů vody,  3/4 kg cukru, necelé  1/4 litru octa, 1  citrón, 5

 

květů  bezu. 3  dny necháme  stát spíš  v teple,  potom přecedíme

 

a plníme do lahví. Za tři dny zátkujeme.

 

***  Limonáda z  květů černého bezu  ***

5 litrů vody vaříme se 3/4 kg cukru a 1/4 litru octa. Vše necháme

 

vychladit, načež přidáme  5 květů bezu a na  kolečka rozkrájený 1

 

citrón.  Necháme  3  dny  stát,  ale  častěji  zamícháme. Nakonec

 

scedíme a plníme do lahví. Po třech dnech láhve zazátkujeme.

 

***  Bezová sodovka  ***

Do  kameninového hrnce  dáme 7  litrů vody,  7 bezových  květů, 1

 

citrón  na  kolečka  nakrájený,  1/4  litru  vinného octa, 1/2 kg

 

cukrkandlu, 1/2 kg cukru a necháme  9 dní v mírně teplé místnosti

 

stát. Denně novou vařečkou  zamícháme. Pak přes hadřík přecedíme,

 

dáme do lahví a dobře zazátkujeme. Při otevírání pozor!

 

***  Šumivý bezový nápoj  ***

Do  5  lt.  sklenice  dáme  4  litry  vody,  5  - 8 květů, 1/2 kg

 

krystalového cukru, z kterého část můžeme předtím zkaramelizovat,

 

aby  dostal nápoj  sytější barvu.  Přidáme na  kolečka rozkrájený

 

citrón  a  necháme  týden  až   9  dnů  za  občasného  promíchání

 

vyluhovat. Potom  nápoj procedíme do  lahví a po  ustálení (asi 2

 

týdny)  můžeme   konzumovat.  Je  velmi   osvěžující,  hlavně  po

 

dostatečném vychlazení.

 

** Šumivá limonáda - z květů černého bezu **

Z čerstvých  květů černého  bezu lze  připravit velmi osvěžující,

 

šumivou  a aromatickou  limonádu: 100  g květů  černého bezu, 100

 

g lipového květu,  50 g máty peprné  a 20 g sušeného  chmelu na 4

 

litry vody.  Můžeme použít jen samotný  květ, asi 250 -  300 g na

 

4 litry vody. Ve vodě rozpustíme 1,5 kg cukru, přidáme na kolečka

 

nakrájené 2  citróny, květy zalijeme a  na 3 - 4  dny dáme vše do

 

5-ti  litrové láhve.  Ovážeme plátýnkem  a postavíme  na okno  na

 

slunce. Pak přes plátýnko  přecedíme a lahvujeme. Korky zajistíme

 

drátkem, aby nevylétly. Láhve uložíme  kratší dobu ve sklepě, aby

 

limonáda vyzrála, můžeme ji však pít hned.

 

** Šumivý nápoj z květů černého bezu **

12 květenství bezu černého, 4 citróny, 1 kg cukru, 8 lt. vody.

Do  vychladlé  vody  převařené  s  cukrem  rozkrájíme  4 citróny,

 

přidáme květy a necháme 7  dnů kvasit. Pak stočíme do sodovkových

 

lahví s pevným uzávěrem a uložíme v chladu. Neskladujeme dlouho.

 

***  Sirup z květů černého bezu  ***

25-30  plně rozkvetlých  květů bezinky,  3/4 litru  vody,

3/4  kg krystalového cukru, 1 citrón.

Květy  opereme  pod  tekoucí   vodou  a  dobře  prohlédneme,  aby

 

v kalíšku některého květu nebyl skryt hmyz. Potom v hrnci sváříme

 

3/4 litru  vody se všemi květy  tak dlouho, až se  voda vyvaří na

 

polovinu. Bezinkový vývar odstavíme do chladna a necháme 24 hodin

 

vyluhovat. Druhý den  šťávu zcedíme, přidáme do ní  3/4 kg cukru,

 

šťávu z  jednoho citrónu a vaříme  tak dlouho, až se  sirup začne

 

táhnout.  Vychladlý  sirup  nalijeme   do  lahví  a  zazátkujeme.

 

Přidáváme jej do čaje při nachlazení, kašli a pro pocení.

 

***  Sirup z černého bezu   ***

1 litru vody svaříme s 0,75 g  cukru. Do vlažného roztoku dáme 10

 

květů, 1 vrchovatou lžičku  kyseliny citrónové, omytou a chemicky

 

neošetřenou  kůru  z  jednoho  citronu.  Nápoj  za  4 dny scedíme

 

a plníme do lahví. Obvykle se podává se sodovkou.

 

***  Sirup z černého bezu  ***

K výrobě použijeme 25 květů bezu černého, 2 litry převařené vody,

 

2 kg cukru,  7 dkg kyseliny  citrónové. Necháme odstát  24 hodin,

 

pak scedíme a plníme do lahví.

 

 

** Čaj ze sušeného černého bezu (květu) **

Sklízíme  květ  za  suchého   počasí.  Z  jednotlivých  vrcholíků

 

ostříháme  květy jen  s krátkými  stopkami a  sušíme v jednoduché

 

vrstvě ve stínu. Dosušit můžeme  v otevřené troubě při teplotě do

 

35°C.  Po  usušení  uchováme  v  dobře  uzavřených  nádobách, aby

 

nezvlhl. Suchý  květ je vhodný  na přípravu léčivého  čaje, který

 

podáváme  při  nachlazení  a  prvních  známkách chřipky. Příprava

 

čaje: do  šálku dáme lžičku sušeného  květu, přelijeme 1/4 litrem

 

vařící vody  a necháme 15 minut  stát. Pak čaj přecedíme  a podle

 

chuti osladíme medem.

 

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?