---- Z plodů: ----
*** Bezinkový kompot ***
Černé bezinky na stopkách umyjeme, necháme okapat, odstopkujeme
a naplníme do zavařovacích sklenic. Přidáme hřebíček, úlomek
skořice, citrónovou šťávu nebo kousek citrónové kůry. Zalijeme
nálevem (spotřeba 0,6 - 1 kg cukru na 1 litr vody)
a sterilizujeme 20 minut při teplotě kolem 80°C. Kompot můžeme
také připravit jednoduše bez nálevu, a to tak, že při ukládání
bezinek do sklenic je přímo prosypeme cukrem a pak sterilizujeme.
** Bezinkový kompot **
Vyzrálé a pečlivě oprané plody zbavené stopek nasypeme do
připravených sklenic, prosypeme cukrem, přidáme 2 hřebíčky a pro
zlepšení chuti můžeme přidat tenký plátek citrónu. Láhve uzavřeme
a sterilujeme 20 minut.
*** Bezinková marmeláda ***
Oprané a očištěné plody (opíráme velmi opatrně, pouze slabým
proudem vody přes síto) rozvaříme s trochou vody na kaši. Necháme
vychladnout, prolisujeme přes plátno a přidáme cukr - počítáme
700 g cukru na 1 kg šťávy. Vaříme, až šťáva trochu zhoustne.
Přidáme petosu a za stálého míchání dále vaříme, dokud marmeláda
nezhoustne. Pozor na připálení! Ještě horkou marmeládu plníme do
zavařovacích skleniček a sterilujeme.
*** Bezinková marmeláda ***
Bezinky zbavené třapin mírně povaříme s malým množstvím vody
a propasírujeme přes jemné síto, abychom odstranili semena.
Protlak odměříme a za varu trvajícího 15 až 20 minut odpaříme
1/4 až 1/3 původního obsahu. Při nepřerušeném varu a za
neustálého míchání rozpustíme v protlaku 600 g cukru a 10
g kyseliny citrónové na 1 kg hmoty a současně přidáme práškový
pektin. Ve varu pokračujeme až marmeláda dosáhne kašovitě
rosolovité konzistence. Marmeládu naplníme za horka do
předehřátých sklenic, neprodyšně uzavřeme víčky, obrátíme dnem
vzhůru a necháme chladnout. Pro větší jistotu můžeme, ihned po
naplnění a uzavření, marmeládu sterilovat při teplotě vodní lázně
85 až 90 stupňů po dobu 5 minut.
*** Bezinková marmeláda ***
1 kg bezinek, 500 g cukru, na hrot nože kyseliny citrónové,citrón.
Přezrálé bezinky s trochou vody rozvaříme a trochu odpaříme. Pak
přidáme cukr a pilně mícháme, protože se snadno připalují. Ke
konci přidáme kyselinu citrónovou a kolečka citrónu.
*** Bezinková marmeláda ***
Bezinky propláchneme, rozvaříme a prolisujeme. Protlak zvážíme
a na každý 1 kg počítáme 350 g cukru. Samotný protlak trochu
vaříme a zahušťujeme. Pak s cukrem ještě povaříme asi 10 minut.
Marmeládu zkusíme kápnout na talířek, je-li dost hustá. Za horka
plníme do sklenic a povazujeme.
** Marmeláda z černého bezu (kozlíku) **
Vyzrálé, dobře omyté plody odstopkujeme, rozvaříme a protřeme
přes jemné žíněné sítko. Na dávku 1 kg marmelády použijeme 80 dkg
protlaku a 60 dkg cukru a povaříme na potřebnou hustotu. Pak
přidáme podle návodu pektinový přípravek (Petosu) a 10 g kyseliny
citrónové.
*** Bezinkový džem ***
Bezinky umeleme na lisovacím mlýnku. Získanou šťávu vaříme
nejdříve bez cukru, po mírném svaření přidáme asi 0,30 kg cukru
na 1 kg původní šťávy (nesvařené), lžíci pomerančové šťávy a pro
rychlejší zahuštění použijeme přípravek Petosa.
*** Džem z černého bezu (kozlíku) ***
Bezinky dobře opláchneme a pak odstopkujeme. Na 1 kg čistého
ovoce přidáme 0,5 kg cukru a necháme uvolnit šťávu. Pak povaříme,
až se odpaří asi 0,5 litru vody, přidáme podle návodu pektinový
přípravek. Pro zastření, někomu nepříjemné chuti bezinek, přidáme
šťávu nebo protlak z jablek.
*** Bezinková zavařenina ***
Oprané a vyzrálé bezinky přepasírujeme na strojku, na 2,5 litru
šťávy přidáme 750 g cukru, můžeme přidat kousek skořice. Šťávu
vaříme tak dlouho, až je zavařenina hustá a z vařečky stéká jako
med.
*** Bezinková zavařenina ***
3 kg zralých plodů černého bezu - peckoviček a krystalový cukr.
Zralé peckovičky opláchneme, nasypeme do hrnce, zalijeme trochou
vody a rozvaříme. Rozvařené peckovičky protřeme sítem, dužinu
zvážíme a přidáme na 1 kg protlaku 350-400 g cukru. A můžeme
přidat trochu roztlučeného badyánu. Svařením zavařeninu zahustíme
a ještě horkou vlijeme do menších sklenic, které dobře povážeme.
Tato zavařenina se používá jako pomazánka a je vhodná i do
moučníků.
*** Bezinková zavařenina s jablky ***
1 litr bezinek, 1 litr strouhaných oloupaných jablek, 1 Kg cukru.
Bezinky s jablky povaříme 10 minut, přidáme cukr a vaříme dalších
10 minut. Teplou zavařeninu plníme do skleniček, zavíčkujeme
a 15 minut sterilujeme při 80°C.
** Rozvářka-klevela z černého bezu (kozlíku) **
Klevela je staročeský výrobek, předchůdce dnešních kompotů.
Odstopkované a oprané bezinky povařením zahustíme na poloviční
objem a přidáme na 1 kg čerstvého ovoce 10-15 dkg cukru. Po
rozpuštění cukru znovu krátce povaříme a za horka plníme do
sklenic, ihned uzavřeme a sterilujeme.
*** Povidla z černého bezu (kozlíku) ***
Vyrábějí se z protlaku, který se svařuje na žádoucí tuhost.
Přidává se (místy) i malé množství cukru.
Rosol z černého bezu
Vyrábí se z vyčištěné, zahuštěné, přislazené a zrosolovatělé
šťávy čerstvého ovoce.
Bezinky odstopkujeme, rozmačkáme a necháme asi 10 hodin stát
a pak dáme do zavěšeného plátěného sáčku, aby vykapala šťáva. Tu
necháme v chladnu usadit (v chladničce) a asi za 20 hodin
hadičkou stáhneme čistou šťávu z usazených kalů. Na 1 kg rosolu
je zapotřebí 60 dkg čisté šťávy, do které přidáme 65 dkg cukru
a svaříme. Nakonec přidáme 10 g kyseliny citrónové a pektinový
přípravek podle návodu.
** Bezinková šťáva pařená z černého bezu **
Odstopkované bezinky promícháme s cukrem v poměru 1 kg bezinek na
100 g cukru. Směs dáme do pařáku (spec. hrnec) a páříme 1 a 1/2 hodiny.
*** Bezinková šťáva ***
2,5 kg opraných bezinek i s krátkými stopkami zpracujeme na
ovocném elektrickém lisu nebo rozemeleme na strojku (se sítkem na
rybíz). Do získané šťávy přilijeme 2 litry vařící vody, přidáme
2 dkg kyseliny citrónové a necháme ležet 24 hodin. Potom přidáme
kousek skořice (nebo hřebíček). Šťávu povaříme 1/4 hodiny,
odstraníme vzniklou pěnu, přidáme 800 g cukru na 1 litr šťávy
a opět 10 minut vaříme. Teplou šťávu nalijeme do zcela čistých,
vypařených lahví, které pečlivě zazátkujeme.
*** Bezinkový sirup ***
Pečlivě oprané bezinky umeleme na ovocném strojku, získanou šťávu
přecedíme a krátce povaříme do bodu varu, přidáme k ochucení
hřebíček nebo skořici (k odstranění pachu). Do takto upravené
šťávy dáme na 1 litr 400 až 500 g cukru a znovu krátce povaříme
do bodu varu. Na 5 litrů sirupu přidáme 1 balíček Petolu. Získaný
sirup naléváme do lahví, které pečlivě zazátkujeme.
*** Bezinková šťáva ***
4 kg zralých černých bezinek a krystalový cukr.
Otrhané a dokonale vyzrálé plody černého bezu propláchneme
studenou vodou, dáme do porcelánové mísy a uložíme do sklepa. Až
pustí šťávu a jsou nakyslé, prolisujeme je sítem. Na 1 litr šťávy
přidáme 800 g až 1 kg cukru a vaříme za občasného míchání tak
dlouho, až šťáva zhoustne. Pěnu, která se tvoří na povrchu šťávy,
sbíráme. Vychladlou šťávu procedíme přes plátýnko, nalejeme do
lahví, zazátkujeme a uložíme v chladnu. Bezinkovou šťávu ředíme
vodou, nebo sodovkou, popř. tonikem. Můžeme ji také přidávat do
čaje. Je vhodná pro výrobu: likéru z černého bezu.
** Bezinková šťáva vařená z černého bezu **
Zcela vyzrálé a dobře omyté bezinky odstopkujeme, rozmačkáme
a necháme asi 10 hodin odstát. Pak vymačkáme přes plátýnko šťávu,
do které můžeme přidat lusk vanilky, kousek skořice, hřebíček
a vše asi 15 minut vaříme. Pak přidáme 80 dkg cukru na 1 kg šťávy
a opět 10 minut vaříme. Teplou šťávou naplníme láhve, zazátkujeme
a zalijeme parafínem.
* Bezinkový sirup z černého bezu za studena *
Čerstvé odstopkované bezinky rozmačkáme a necháme asi 12 hodin
ležet. Pak přes plátýnko vymačkáme šťávu a opět necháme několik
hodin v klidu. Po usazení kalů stáhneme hadičkou čistou šťávu
a na 1 litr šťávy přidáme 1,5 kg cukru. Po rozpuštění plníme do
lahví.
Tento léčivý sirup pro vysoký obsah vitamínů, minerálií, silic,
dalších látek a účinného sambunigrinu působí potopudně, mírně
projímavě, tišší při neuralgických bolestech a je vhodný
k užívání při nachlazení. Doporučuje se kombinovat se šípkem
a mrkví.
*** Bezinkový sirup ***
2,5 kg bezinek, 1,5 kg vody, na 1 litr přefiltrované šťávy 1 kg cukru,
5 dkg kyseliny citrónové.
Bezinky dáme do porcelánové nádoby, zalijeme studenou vodou,
trochu pomačkáme, přidáme kyselinu citrónovou a necháme v chladu
24 hodin stát. Potom přecedíme přes plátno a přidáme cukr.
Necháme ho za studena rozpustit. Plníme do sklenic a ihned
používáme. Pro uschování na pozdější dobu jej musíme běžným
způsobem sterilovat.
*** Bezinkový sirup ***
1 litr bezinkové šťávy, 1,5 litru vody, 1 kg pískového cukru, 40
g kyseliny citrónové, špetka kyseliny sorbové.
Opláchnuté zralé bezinky odstopkujeme, umeleme na lisu na ovoce,
odměříme a promícháme s vychlazenou převařenou vodou, kyselinou
citrónovou a cukrem. Za občasného míchání necháme šťávu stát 24
hodiny. Potom v 1 dl rozehřátého sirupu rozpustíme kyselinu
sorbovou a vmícháme ji do celého množství. Šťávu přecedíme
a skladujeme v chladu a temnu.
*** Bezinkový sirup ***
Bezinky podlijeme vodou a 15 minut povaříme. Změklé plody
rozmačkáme a necháme 12 hodin odležet. Drť po odležení vylisujeme
přes plachetku, šťávu necháme sedimentovat a čirý podíl slijeme
nebo hadičkou stáhneme z kalů. V odměřené šťávě zahřáté na 80 až
90stC rozpustíme 1,6 až 1,7 kg cukru a 10 g kyseliny citrónové na
1 litr šťávy. Sirup naplníme do lahví, uzavřeme korunkami nebo
zátkami a necháme chladnout.
*** Bezinkový mošt ***
Nejprve získáme z bezinek šťávu, a to stejným způsobem jako při
výrobě sirupu. K 1 litru čiré šťávy přidáme 1 litr vody, 150 až 200 g cukru
a 3 g kyseliny citrónové. Mošt naplníme do lahví
a sterilujeme při teplotě vodní lázně 85°C po dobu 15 minut.
*** Bezinková šťáva z květů za studena ***
Do 4-litrové láhve dáme 10-15 květů bezinek, 80 g kyseliny
citrónové, 2,5 litru studené převařené vody a necháme 24 hodin
stát. Pak přecedíme přes plátno, přidáme 2,5 kg cukru. Občas
zamícháme. Necháme opět 24 hodin stát a stáčíme do lahví.
** Bezinky jako lék (čerstvé i sušené) **
Před užíváním je zapotřebí se poradit nejdříve s ošetřujícím
lékařem. Bezinky jsou vhodné k léčení všech potíží zažívacího
traktu. Při zácpě postačí několik lžic čerstvých bobulí. Při
plynatosti a průjmu se užívá několik lžic sušených bobulí. Plody
černého bezu jsou vhodné při všech neuralgiích, migréně,
ischiasu, osvědčují se při zánětu trojklanného nervu atd.
---- Z květů: ----
*** Limonáda z černého bezu ***
Do 5-litrové láhve dáme 4 litry převařené vody, 10 květů černého
bezu, 1 kg cukru, na tenké plátky pokrájený citrón bez jader.
Necháme 4 dny přikryté plátnem. Obsahem několikrát zamícháme. Pak
nápoj slijeme do lahví a převážeme přes zátku drátem. Lahve
postavíme na 14 dní do chladného sklepa. Při otvírání nápoj šumí
jako sekt. Nápoj podáváme vychlazený.
*** Bezová limonáda (1935) ***
Do okurkové láhve dáme 4-5 květů černého bezu, 1/2 kg cukru
a 1 na kolečka nakrájený citrón i s kůrou (jader zbavený), dolijeme
vodou a necháme 4-5 dní na slunci. Potom scedíme do lahví
a uložíme asi 10-12 dní ve sklepě.
*** Limonáda z květů černého bezu ***
Na 10 litrů vody 8 velkých květů, 1 kg cukru, 1/8 l vinného octa
a 1 citrón na kolečka nakrájený.
Všechno dohromady necháme máčet na kamnech, občas zamícháme. Pak
limonádu slijeme do lahví a ještě 24 hod necháme v teple. Potom
ji dáme do sklepa. Čím déle se nechá uležet, tím je lepší.
*** Limonáda z květů černého bezu ***
3 - 5 růžic květu umyjeme, stonky ustřihneme a dáme do okurkové
sklenice naplněné vodou a ponecháme na slunci 2 dny. Květy
vytáhneme a do zbylé vody dáme 1/4 kg cukru, 1/2 na plátky
nakrájeného citrónu, zavážeme a 10 dní ponecháme na slunci. Potom
plníme do lahví a uložíme; čím déle, tím jest nápoj lepší.
*** Limonáda z květů černého bezu ***
5 litrů vody, 3/4 kg cukru, necelé 1/4 litru octa, 1 citrón, 5
květů bezu. 3 dny necháme stát spíš v teple, potom přecedíme
a plníme do lahví. Za tři dny zátkujeme.
*** Limonáda z květů černého bezu ***
5 litrů vody vaříme se 3/4 kg cukru a 1/4 litru octa. Vše necháme
vychladit, načež přidáme 5 květů bezu a na kolečka rozkrájený 1
citrón. Necháme 3 dny stát, ale častěji zamícháme. Nakonec
scedíme a plníme do lahví. Po třech dnech láhve zazátkujeme.
*** Bezová sodovka ***
Do kameninového hrnce dáme 7 litrů vody, 7 bezových květů, 1
citrón na kolečka nakrájený, 1/4 litru vinného octa, 1/2 kg
cukrkandlu, 1/2 kg cukru a necháme 9 dní v mírně teplé místnosti
stát. Denně novou vařečkou zamícháme. Pak přes hadřík přecedíme,
dáme do lahví a dobře zazátkujeme. Při otevírání pozor!
*** Šumivý bezový nápoj ***
Do 5 lt. sklenice dáme 4 litry vody, 5 - 8 květů, 1/2 kg
krystalového cukru, z kterého část můžeme předtím zkaramelizovat,
aby dostal nápoj sytější barvu. Přidáme na kolečka rozkrájený
citrón a necháme týden až 9 dnů za občasného promíchání
vyluhovat. Potom nápoj procedíme do lahví a po ustálení (asi 2
týdny) můžeme konzumovat. Je velmi osvěžující, hlavně po
dostatečném vychlazení.
** Šumivá limonáda - z květů černého bezu **
Z čerstvých květů černého bezu lze připravit velmi osvěžující,
šumivou a aromatickou limonádu: 100 g květů černého bezu, 100
g lipového květu, 50 g máty peprné a 20 g sušeného chmelu na 4
litry vody. Můžeme použít jen samotný květ, asi 250 - 300 g na
4 litry vody. Ve vodě rozpustíme 1,5 kg cukru, přidáme na kolečka
nakrájené 2 citróny, květy zalijeme a na 3 - 4 dny dáme vše do
5-ti litrové láhve. Ovážeme plátýnkem a postavíme na okno na
slunce. Pak přes plátýnko přecedíme a lahvujeme. Korky zajistíme
drátkem, aby nevylétly. Láhve uložíme kratší dobu ve sklepě, aby
limonáda vyzrála, můžeme ji však pít hned.
** Šumivý nápoj z květů černého bezu **
12 květenství bezu černého, 4 citróny, 1 kg cukru, 8 lt. vody.
Do vychladlé vody převařené s cukrem rozkrájíme 4 citróny,
přidáme květy a necháme 7 dnů kvasit. Pak stočíme do sodovkových
lahví s pevným uzávěrem a uložíme v chladu. Neskladujeme dlouho.
*** Sirup z květů černého bezu ***
25-30 plně rozkvetlých květů bezinky, 3/4 litru vody,
3/4 kg krystalového cukru, 1 citrón.
Květy opereme pod tekoucí vodou a dobře prohlédneme, aby
v kalíšku některého květu nebyl skryt hmyz. Potom v hrnci sváříme
3/4 litru vody se všemi květy tak dlouho, až se voda vyvaří na
polovinu. Bezinkový vývar odstavíme do chladna a necháme 24 hodin
vyluhovat. Druhý den šťávu zcedíme, přidáme do ní 3/4 kg cukru,
šťávu z jednoho citrónu a vaříme tak dlouho, až se sirup začne
táhnout. Vychladlý sirup nalijeme do lahví a zazátkujeme.
Přidáváme jej do čaje při nachlazení, kašli a pro pocení.
*** Sirup z černého bezu ***
1 litru vody svaříme s 0,75 g cukru. Do vlažného roztoku dáme 10
květů, 1 vrchovatou lžičku kyseliny citrónové, omytou a chemicky
neošetřenou kůru z jednoho citronu. Nápoj za 4 dny scedíme
a plníme do lahví. Obvykle se podává se sodovkou.
*** Sirup z černého bezu ***
K výrobě použijeme 25 květů bezu černého, 2 litry převařené vody,
2 kg cukru, 7 dkg kyseliny citrónové. Necháme odstát 24 hodin,
pak scedíme a plníme do lahví.
** Čaj ze sušeného černého bezu (květu) **
Sklízíme květ za suchého počasí. Z jednotlivých vrcholíků
ostříháme květy jen s krátkými stopkami a sušíme v jednoduché
vrstvě ve stínu. Dosušit můžeme v otevřené troubě při teplotě do
35°C. Po usušení uchováme v dobře uzavřených nádobách, aby
nezvlhl. Suchý květ je vhodný na přípravu léčivého čaje, který
podáváme při nachlazení a prvních známkách chřipky. Příprava
čaje: do šálku dáme lžičku sušeného květu, přelijeme 1/4 litrem
vařící vody a necháme 15 minut stát. Pak čaj přecedíme a podle
chuti osladíme medem.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?