** Kompot z vypeckovaných višní **

 

Višně, 300 g cukru na 1/2 litru vody.

Vodu s  cukrem povaříme a  ještě teplý roztok  vlijeme do litrové

 

zavařovací sklenice, kam vhazujeme  vypeckované višně. Nálev může

 

sahat jen 20 mm pod okraj  sklenice. Pak sterilujeme 20 minut při

 

85ĘC.  Je to  kompot vhodný  pro děti,  neboť je  bez pecek. Tyto

 

višně můžeme též používat do ovocných pohárů.

 

 

** Višně ve vlastní šťávě pro diabetiky **

 

Protože  višně pouštějí  šťávu  při  otrhávání stopek,  raději je

 

odstřihneme 3  mm před koncem. Plody  pevně narovnáme do sklenic,

 

aby  mezi   nimi  nebyla  mezera,  ale   neplníme  je  vrchovatě.

 

Sterilujeme 20  minut při 80°C.  Po otevření je  můžeme přisladit

 

umělým sladidlem

 

 

** Syrové višně v cukru **

 

2 kg ovoce, 1 kg cukru.

Višně nad  talířem vypeckujeme a pak  smícháme s cukrem. Naplníme

 

je  do  sklenic,  trochu  zmáčkneme  a  povážeme dobře celofánem.

 

Sklenice postavíme  za okna na  slunce a ponecháme  14 dnů. Občas

 

sklenicí potřeseme, aby všechny plody  byly v cukru potopeny. Pak

 

uložíme v  chladu. Toto proslazené ovoce  používáme jako náplň do

 

pečiva nebo je přidáváme do jiných, méně sladkých kompotů.

 

 

 

** Višňová zavařenina **

 

Na 1 kg višní 350 g pískového cukru, šťáva z 1/2 citrónu.

Oprané višně  odpeckujeme, vložíme je  do kastrolu a  povaříme za

 

občasného  míchání 15  minut bez  cukru. Pak  je prosypeme cukrem

 

a vaříme tak dlouho, až se  kapka na talíři nerozlévá, ale tuhne.

 

Do   hotové  zavařeniny   vmícháme  citrónovou   šťávu  a  horkou

 

zavařeninou plníme sklenice a povážeme celofánem.

 

 

** Višňová zavařenina **

 

Na 1 kg višní 350 g pískového cukru.

Oprané, odkapané  višně zbavíme pecek  a rozvaříme je  v kamenném

 

kastrole. Vaříme je nejprve  bez cukru. Jakmile začnou houstnout,

 

přidáme  cukr a  vaříme tak  dlouho, až  kapka tekutiny na talíři

 

ztuhne.   Pak  přidáme   1/2  obsahu   prášku  Petol,  promícháme

 

a povaříme jen  2 minuty. Horkou  zavařeninu nalijeme do  sklenic

 

dobře vymytých a ohřátých. Povážeme zvlhčeným celofánem.

 

 

** Višňový džem s rybízem **

 

3 kg odpeckovaných višní, 1/4 lt. rybízové šťávy, 1,80 kg cukru.

Aby džem rychleji zrosoloval, přidáváme rybízovou šťávu, která má

 

hodně pektinu.  Polovinu odpeckovaných višní  rozvaříme s cukrem,

 

pak   teprve   přidáme   druhou   polovinu   odpeckovaných  višní

 

a rybízovou  šťávu.  Mícháme  a  vaříme  asi  15  min. Zkusíme na

 

talířku, zda kapka prochladlá už nestéká a zda rosoluje. Za horka

 

plníme do čistých, nahřátých sklenic a dobře povážeme.

 

 

 

jít na " seznam receptů ,

nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?