*** Vejce ve vápenné vodě ***

Při nakládání  vajec do vápenné  vody bereme na  1 litr vody  100

g hašeného  vápna. Na  5-ti litrovou  láhev spotřebujeme  2 a 1/2

litru  nálevu.  Roztok  dobře  promícháme  a  procedíme,  abychom

odstranili  případné   přimíšeniny.  Roztok  nalijeme   na  vejce

srovnaná v  láhvi. Větší množství  vápna obsaženého v  roztoku se

usadí  na vejcích  a na  dně nádoby.  Také na  povrchu nálevu  se

utvoří  vápenný povlak.  Jakmile tento  ppovlak klesne  a nový se

samočinně neutvoří,  je nutné přidat další  vápenný roztok stejně

silný. Zakalí-li se roztok během  skladování, je to známka, že se

vejce začínají  kazit. Musíme je  urychleně spotřebovat, nebo  po

důkladné  kontrole  (prosvícení,   oťukání)  přeložit  do  nového

nálevu.

 

 

*** Nakládání vajec zajímavě  ***

 

Do krabice nebo bedničky nasypeme vrstvu pšeničných zrn z letošní

sklizně a do ní naskládáme vejce tak, aby se nedotýkala. Zasypeme

opět pšenicí a můžeme skládat další vrstvu vajec. Pokračujeme, až

je bednička plná. Jen musíme dbát toho, aby vejce byla pšeničnými

zrny izolovaná.  Bedničku pak uložíme v  chladné místnosti. Vejce

budou jako čerstvá po celý  rok, nemají nepříjemnou pachuť, bílky

je možné šlehat. Několikaletá zkušenost.

 

 

 

*** Vejce ve vodním skle ***

Čistá  vejce  narovnáme  do  sklenic  a  zalijeme roztokem 1 litr

vodního skla na 10 litrů převařené vody. Nad horními vejci má být

asi  3  cm  roztoku.  Sklenice  zavážeme  papírem  s propíchanými

dírkami. Vejce  vydrží až 8 měsíců,  pro použití do těsta  i přes

rok. Vysychající roztok doléváme vodou.

 

 

 

jít na "celkový obsah" ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?