** Matjesy  v oleji  z našich  ryb  (Receptář  3/1994) **

 

 

Ryby očistíme, vykucháme, osolíme podle chuti. Můžeme je nakrájet

 

na  kostičky (pro  přípravu jednohubek),  naskládáme do sklenice.

 

Vždy  jednu vrstvu  ryb, jednu  vrstvu cibule  nakrájené na slabé

 

plátky a  černý pepř (celé kuličky).  na poslední vrstvu položíme

 

1-2 bobkové  listy a celý  obsah zalijeme sklenicí  oleje. Pozor:

 

ryby  musí  být  úplně  ponořené.  Nejlepší  oleje jsou Bellasan,

 

Br”lio nebo  Coroli. Sklanici uzavřeme a  necháme 7-19 dní uležet

 

v lednici.

 

 

** Matjesy v  oleji z mořských  ryb (Receptář 3/1994) **

 

500 g slanečků,  100 g cibule, 10 celých  pepřů, 10 celých nových

 

koření, 2 bobkové listy, 100 g oleje, 1/4 litru mléka.

 

Očištěné, vykuchané a z kůže stažené slanečky vykostíme a nejméně

 

12 hodin máčíme v mléce, které zředíme vodou v poměru 1:1. Pak je

 

osušíme, rozkrájíme na kousky a  skládáme do sklenice. Vždy jedna

 

vrstva  ryb, další  vrstva pak  na kolečka  nakrájená cibule  (tu

 

předem  krátce  přelijeme  vařící   vodou)  s  přídavkem  koření.

 

Zalijeme olejem a necháme v chladničce 12 hodin odležet.

 

 

 

** Pochoutka  z ryb  - matjesy **  

(Receptář 5/1994 -dle  spisov. Oty Pavla)

 

Pro tento recept se nejvíce hodí drobné ryby; plotice, proudníci,

 

tloušti, padoustve, cejni, a to  velcí i malí. Dají se samozřejmě

 

nakládat i ostatní druhy, ty se  však už tak dobře neproleží jako

 

zmíněná  droboť.   Menší  ryby  neporcujeme,  jen   je  po  délce

 

rozřízneme. Očištěné, vykuchané, zbavené ploutví, dobře vypereme,

 

necháme  okapat, osolíme.  Obalíme v  mouce, vajíčku, strouhance,

 

upečeme na  oleji do zlatova, dáme  vychladnout. Mezitím oloupáme

 

a na kolečka nakrájíme  cibuli. Uvaříme lák: 1 díl  octa na 2-2,5

 

dílu vody  - podle toho,  jak chceme mít  ryby kyselé a  jak brzo

 

uleželé.  Doporučuji střed,  konkrétně:  litr  octa a  2,25 litru

 

vody.  Přidáme lžíci  soli, pár  plátků bobkového  listu, několik

 

kuliček pepře  a nového koření. Necháme  přejít varem, odstavíme.

 

Uvedená dávka stačí na 5-litrovou láhev ryb.

 

Do hliněné  nádoby nebo do litrových,  3-litrových či 5-litrových

 

sklenic skládáme  studené řízky z ryb,  prokládáme kolečky syrové

 

cibule. Po  naplnění nádoby zalijeme  studeným lákem. Uložíme  do

 

chladného  sklípku,  případně  do  lednice.  Již  za  týden kosti

 

změknou  a můžeme  se do  ryb pustit.  Ve studenu  vydrží i měsíc

 

- totiž vydržely by, kdybychom je však dříve nesnědli.

 

 

** Nakládání ryb do octa **

 

1 kg  čerstvých  menších  sladkovodních  ryb,  sůl,  4-5 pálivých

 

paprik,  300 g  cibule, 3   kyselé okurky,  300 g  zelí, hořčice,

 

lžička  celého  pepře,  lžička   hořčičného  semínka,  1/2  litru

 

zředěného octa, 3 lžíce oleje.

 

Drobné  rybky   vykucháme,  osolíme,  uvnitř   potíráme  hořčicí,

 

naskládáme těsně  vedle sebe do  kameninové nebo skleněné  nádoby

 

a proložíme na plátky nakrájenou  cibulí a paprikou. Svaříme ocet

 

s kořením,  necháme vychladnout,  promícháme s  rozetřeným mlíčím

 

nebo  jikrami  a  touto  marinádou  zalijeme  ryby  tak, aby byly

 

ponořeny.  Je-li třeba,  zatížíme je.  Necháme 4-5  dní v chladu.

 

Marinováním drobné  kosti změknou, takže je  není nutné při jídle

 

vybírat. Před podáváním přilijeme do marinády olej.

 

 

 

*******************************************************************************

 

jít na "celkový obsah" ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?