*** Sušení hub ***

 

 

Nesporně  nejvhodnější způsob  uchovávání hub,  umožňující jejich univerzální využití po celý rok i déle.

Sušení není nic jiného než maximální zbavení houby vody, které je v ní až 90%.  Správně je houba usušená, když  pěkně suše chrastí, aniž by  se drolila,

a když  si přitom uchová původní  barvu.

Pak neztratí nic ze své vůně ani svých vlastností.

Houby  určené k  sušení řádně  očistíme, ale  neoplachujeme. Mají přece  samy  vody  dost.  Nakrájíme  je  na  plátky 3-4 mm silné.

Nejhezčí  jsou ty,  které jsou  nakrájené kolmo  a na  nichž tedy zůstává  zachován  obraz  jejich  celkového  profilu  -  klobouku a třeni.

Pak  sušíme  na  nepotištěném   papíru,  např.  lepence,  prkénku a nejlépe na rámu potaženém silonovou  síťkou. Dříve se s oblibou sušily i celé maličké houbičky navlečené na niti.

Nejlepší  je houby  předsušit na   slunci a  pak dosušit  v dobře větraném  stínu.  Když  není  slunečno,  můžeme  sušit i u kamen, v otevřené troubě, na topení atd., ale pozor! Sušit a ne péct!

Pro kvalitu sušených hub  je důležité jejich uskladnění.  Rozhodně nevolíme plátěné  pytlíky našich babiček,  jsou dobré jako  líheň molů  a  podobného  hmyzu.  Vhodné  jsou  hermeticky uzavíratelné sklenice se širokým hrdlem.

 

 

*** Sušení hub  ***

 

V elektrické sušičce můžeme sušit  houby například hřibovité nebo

 

žampióny,  ale  výborné  jsou  i  václavky  a růžovky.

 Houby před

 

 sušením   očistíme  a   otřeme  jim   hlavičky  mokrým   

 hadříkem.

 

 U některých  druhů sloupneme  slupku -  žampióny, 

 klouzky.  Houby

 

krájíme na plátky silné asi 4-5  mm. Rovnáme je v jedné vrstvě na

 

mřížkové  vložky a  s nimi  na síta.  Sušíme je  při teplotě 50°st.C

 

kolem  6 hodin,  podle vlhkosti.   Dobře usušené  se lámou  a při

 

shrnování ze sít chrastí. Houby ukládáme do sklenic s uzávěrem na

 

chladném a  tmavém místě. Houby  před použitím namáčíme  asi na 2

 

hodiny  do  vody. 

 

Po  nabobtnání  je  můžeme  použít  jako houby čerstvé.

 

 

 

*** Houbový prášek ***

 

 

Již v dávných dobách, dříve než benátský kupec Marko Polo přivezl

 

z Indie první  koření do Evropy, užívalo  se sušených rozemletých

 

hub  neboli houbového  prášku ke  kořenění pokrmů.  Jeden z druhů

 

lesních  hub,  zvaný  ryzec  peprný  se  používal k pepření jídel

 

a ještě  dnes  je  v  čerstvém  i  sušeném  stavu  někdy chuťovým

 

doplňkem vyhlášeného "boršče".

 

Houbový  prášek je  také především  velkou výhodou  pro ty, kteří

 

nesnáší houby  ať už na  plátky nakrájené nebo  nadrobno nasekané

 

a pak tepelně  upravené, ale mají  rádi jejich aromatickou  chuť,

 

takže  pro ně  je houbový  prášek vítanou  záměnou za  houby jako

 

takové. Ale i jinak je  houbový prášek znamenitý chuťový přídavek

 

do  mnoha teplých  pokrmů. Lze  s ním  vylepšit téměř na poslední

 

chvíli v chuti nevýrazné polévky  nebo omáčky, prášek zabírá také

 

mnohem méně prostoru než obvykle sušené houby.

 

Příprava houbového prášku:

 

Pro výrobu  houbového prášku lze použít  všechny druhy hub, které

 

se dají snadno usušit. Může to  být směs, ale i jednotlivé druhy,

 

které  použijem buď  samostatně  nebo  smícháme až  podle potřeby

 

k přípravě určitého pokrmu.

 

Má-li houbový prášek plnit svůj předpokládaný účel, musí se nejen

 

správně připravit, ale také správně uskladnit i používat.

 

To  znamená, že  obvykle usušené  houby ještě  důkladně ve velice

 

mírně teplé, pootevřené troubě přesušíme. Jakmile houby na plechu

 

chrastí a  snadno se lámou,  ihned je buď  rozdrtíme, anebo jemně

 

umeleme  buď na  mlýnku na  koření nebo  na mák  apod., aby znovu

 

nepohltily vlhkost.  Čím bude houbový  prášek jemnější, tím  bude

 

lepší. Do  houbového prášku můžeme také  přimíchat trochu mletého

 

pepře (na 100 g prášku asi  půl lžičky pepře), tím zabráníme jeho

 

červivění. Takto  připravený houbový prášek  naplníme do sklenic,

 

které lze dobře uzavřít, aby  prášek nenabíral vlhkost a ukládáme

 

ho v  suché a větrané místnosti,  kde nám vydrží asi  jeden a půl roku.

 

 

Houbový  prášek  postupně  ze  sklenic  odebíráme  a použijeme ho

 

k přípravě  (k ochucení)  teplých  pokrmů,  a to  tímto způsobem:

 

5 g sušených hub vcelku  vydá vrchovatou lžičku houbového prášku,

 

který nasypeme do skleničky, k  němu přilijeme buď 2 lžíce vývaru

 

nebo  studeného mléka  (podle toho,  k jakému  účelu bude  prášek

 

použit), dobře promícháme a necháme asi půl hodiny bobtnat.

 

Nabobtnaný houbový  prášek i s  tekutinou použijeme jako  chuťový

 

doplněk do  polévek, omáček, do  pokrmů připravených z  těstovin,

 

krup,  krupice, rýže,  vajec, mletých  mas, šťáv  z pečeně  apod.

 

Zvlášť výborně  se uplatňuje při úpravě  smažených pokrmů, kde se

 

přimíchá do  rozšlehaných vajec.  

 

Do pokrmu se  však nabobtnaný  houbový  prášek  musí  přidat  vždy  před  nebo 

 

 při jeho tepelné úpravě.

 

- Lžička nabobtnaného  houbového prášku stačí na ochucení

 

0,5  litru polévky  nebo 500  g sekané  pečeně, dvou rozšlehaných

 

vajec, určených k obalování a smažení pokrmů atd.

 

 

*** Houbové koření ***

 

Sušené  houby  z  předloňské  sezony,  které  jsme nebyli schopni

 

spotřebovat (v libovolné směsi)  ještě trochu přesušíme (třeba na

 

radiátoru) a pak je najemno  roztlučeme v hmoždíři. Drť prosejeme

 

přes jemné  sítko. Na talířek  s trochou vody  položíme seříznutý

 

vrchní konec petržele a za pár  dní máme krásné zelené snítky. Ty

 

také usušíme a roztlučené prosejeme. Smícháme s houbovým práškem,

 

přidáme trochu mletého pepře a soli, doplníme stejně zpracovanou

 

majoránkou,  které bude  asi  1/5  celkového množství.  Vše dobře

 

promícháme  a uskladníme  ve skleničkách  se šroubovacím  víčkem.

 

Směs  je   možno  přidávat  do   polévek,  omáček,  do   majonézy

 

i pomazánek.  Ochutí i vařené brambory a navíc vydrží až 2 roky.

 

 

 

*** Výtažek z hub  ***

 

Očištěné a oprané houby (zvlášť  takové, které se pro velký obsah

 

vody  těžko  jinak  upravují),  nakrájíme,  osolíme  a  dusíme ve

 

vlastní šťávě.  Podle chuti dochutíme  petrželí, cibulí, celerem,

 

libečkem, případně přidáme pár  zrnek nového koření, celého pepře

 

a kmínu. Někdo dává i stroužek česneku. Takto získaný první vývar

 

slijeme do zvláštní nádoby.

 

Pak zalijeme scezenou směs opět vodou. Necháme znovu převařit, až

 

se  houby  úplně  rozvaří.  Znovu  slijeme,  přidáme  první vývar

 

a propasírovanou  houbovou  směs.  Dosolíme,  případně  dochutíme

 

a ještě jednou převaříme.

 

Houbový  výtažek  naplníme  do  sklenic  se  šroubovacími uzávěry

 

a dobře uzavřeme. Každou načatou skleničku se snažíme co nejdříve spotřebovat.

 

Pár kapek výtažku můžeme přidat  do jakékoliv polévky, do omáčky,

 

k dochucení gulášů, ale i roštěné,  pečínek a dušených jídel.

 

Kam se na něj hrabe kupované maggi či jiné tekuté koření.

 

 

*** Sedmero rad pro nakládání hub  ***

 

 

1. Připravujeme  nálev ze  standardního kupovaného  prášku (NOVA,

 

PIKANT).

 

2. Nálev uvaříme  v potřebném množství  a dochutíme ho  podle své

 

chuti  příslušným  množstvím  octa,  strouhaným  křenem, trochou

 

vegety apod.

 

3. Houby  vhodné  k  nakládání  povaříme  v  osolené vodě. Vaříme

 

průměrně 5 minut, choroše a václavky alespoň 10 minut.

4. Houby   potom  naskládáme   do  skleniček   od  dětské  výživy

 

s hermeticky těsnými  šroubovacími víčky. Je to  přesně ta dávka,

 

která se dá "slupnout" na posezení.

 

5. Rozlišujeme   nakládané  druhy.   Zvlášť  nakládáme  mlaďounké

 

plodnice hřiba  řlutomasého, zvlášť hřiby  hnědé. Hřiby "praváci"

 

trochu osliznou, ať  s nimi děláme co chceme.  K oblíbeným druhům

 

na  zavařování  jsou  například  ryzec  obecný,  čirůvka, klouzek

 

a liška.  Pro milovníky  ústřicově slizkého  "slupnutí" nakládáme

 

hlavičky mladých čerstvých václavek. Avšak pozor! Bobtnají. Proto

 

je dobré  plnit houby tak  asi do 2/3  skleničky a 1/3  skleničky

 

nechat, aby mělo bobtnání "vůli".

6. Při nakládání ozdobně prokládáme houby kolečky cibule a kousky

 

červené  papriky,  případně  ozdobu  doplníme  několika větévkami

 

krásnorůžku  lepkavého  či  kouskem  mísenky  oranžové nebo hřibu

 

peprného  -  zkrátka  toho,   co  z  těchto  výrazných  barevných

 

a neškodných houbiček právě roste.

 

7. Zalijeme nálevem, raději více než méně a dobře utáhneme víčko.

 

 

 

*** Houby jednou jinak ***

 

  Na jednu 2 litrovou sklenici: 500  g lišek, 1 kg hřibů, 3/8 litru

 

bílého vinného octa, svazeček  tymiánu, 1 větší snítka rozmarýny,

 

10 kuliček bílého pepře, sůl, asi 1,5 litru sójového oleje.

 

Vinný  ocet svaříme  s 2  litry vody.  Přidáme bylinky  a koření,

 

vložíme očištěné  houby a vaříme 5  minut. Povařené houby necháme

 

důkladně  okapat  a  osušíme  na  utěrce.  Vychladlé  naplníme do

 

sklenice s patentním uzávěrem. Přidáme povařené bylinky, zalijeme

 

sójovým olejem a necháme týden odležet.

 

 

 

*** Nakládání hub ***

 

Ve  sladkokyselém  či  kyselém  nálevu  sterilujeme  30 minut při

 

teplotě 100°C. Očištěné houby předvaříme  ve vařící vodě 10 až 15

 

minut. Roztok  na předvaření připravíme  z malého množství  soli,

 

vody  a  případně  můžeme  přidat  i  trochu  kyseliny citrónové.

 

Předvařené  houby  necháme  odkapat,  dáme  do čistých patentních

 

sklenic,  zalijeme  horkým  nálevem.  Navrch  můžeme  dát  kousek

 

bobkového bobkového listu, plátek křenu nebo cibuli nakrájenou na

 

kolečka  (ale  jen  u  druhů  hub,  které neobsahují sliz). Nálev

 

plníme až 2 cm pod víčko a uzavřené sklenice sterilujeme.

 

 

 

*** Sladkokyselý nálev ***

 

1 kg hub, 1/3  litru vody, 1/6 litru 8% octa,  1 cibule, 2 kostky

 

cukru, 10  zrnek pepře, 5 zrnek  nového koření, zázvor, hořčicové

 

semínko, bobkový  list a sůl. Pokud  použijeme více cibule, nálev

 

bude hustší, kalnější a rosolovatí.

 

 

 

*** Kyselý nálev ***

 

1 až 1,5 kg  hub, 1/2 litru vody, 1/2 litru  8% kvasného octa, 15

 

až 20 g soli, 20 zrnek pepře a hořčicové semínko.

 

 

 

*** Nakládané houby v octovém nálevu ***

 

Václavky, šupinovky  kostrbaté a podobné  tvrdší dřevokazné houby

 

se  nejlépe  hodí  na  nakládání.  Dále  jsou vhodné na nakládání

 

i tvrdší  hřibovité  houby  jako  křemenáče,  mladé  hříbky, hřib

 

hnědý,  nožky  od  starších  kozáků,  pak  lišky,  mladé  čirůvky

 

fialové, strmělky mlženky a mnoho dalších.

 

Houby nakrájíme  na větší kusy  a opereme studenou  vodou. Pak je

 

musíme  nejprve  tzv.  blanšírovat  -  dáme  je  do  vařící  vody

 

a krátce,  tak   1  -  2  minuty,   povaříme.  Potom  je  scedíme

 

a propláchneme  studenou vodou.  Teprve takto  upravené je můžeme

 

plnit do sklenic.  Sklenice neplníme až po okraj,  aby se nám tam

 

ještě  vešel nálev.  Ten připravíme  z 1/8  litru octa, 3/8 litru

 

vody,  asi 10  g soli,  30 g  cukru (pro  diabetiky 3  - 6 tablet

 

spolarinu), 3  - 5 zrnek pepře,  špetka tymiánu a 5  g hořčičného

 

semínka. Všechny  přísady svaříme v  hrnci. Nálev můžeme  scedit,

 

ale častěji  se plní i  s kořením. Houby  můžeme proložit kolečky

 

cibule. Naplněné sklenice uzavřeme a sterilujeme asi 30 minut.

 

 

 

*** Houby naložené do octa  ***

 

1kg hříbků nebo  podobných hub, 2 dl octa,  sůl, 2 bobkové listy,

 

1/2 lžičky zrnek pepře, 1/2 litru vody, 2 cibule, 80 g cukru.

 

Houby  přebereme, očistíme,  vypereme, ocedíme,  velké pokrájíme,

 

vhodíme do  vařící se slané  vody a povaříme.  Pak je necháme  10

 

minut  stát ve  slané vodě,  poté scedíme.  Zvlášť svaříme  ocet,

 

vodu, koření, nakrájenou cibuli,  sůl, cukr. Hříbky (houby) lžící

 

urovnáme do  sklenic, zalijeme studeným  svařeným octovým nálevem

 

(bez cibule),  dobře uzavřeme a  15 minut při  100°C sterilujeme.

 

Uchováváme v temnu a chladu.

 

 

 

*** Nejchutnější houby v octě  ***

 

Očištěné houby  vypereme nejlépe v  košíčku z plastu  pod tekoucí

 

vodou a to ještě v den sběru. Ve velkém hrnci, kde budou houby do

 

poloviny výšky a zbytek voda, předvaříme, když jsme jako přídavek

 

použili na  1 litr vody  rovnou polévkovou lžíci  soli, 6 kuliček

 

pepře, 2  kuličky nového koření,  1 bobkový list  a podle libosti

 

kořenové  zeleniny,   zejména  celeru.  Vaříme   podle  velikosti

 

a tvrdosti hub  10-20 minut. Tak  václavku obecnou (je  za syrova

 

jedovatá) vaříme  20 minut a  hlívu ústřičnou, jejíž  plodnice je

 

v některých částech tužší, až 1 hodinu.

 

Nálev:  0,25 litru  octa (8%),  0,75 litru  vody, 20  g soli,  50

 

g cukru, 3 tablety diasponu, 4 tablety spolarinu, 1 bobkový list,

 

1 hřebíček, 5 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, 1,5 lžičky

 

hořčičného semínka, 0,5 lžičky koriandru.

 

Smíchané povaříme 5 minut, přecedíme, koření rovnoměrně rozdělíme

 

do sklenic.  Předvařené a okapané  houby plníme spolu  s čerstvou

 

cibulí, mrkví, celerem, květákem  případně brokolicí, koprem nebo

 

paprikou do tří čtvrtin výše sklenice. Musí zbýt místo pro nálev.

 

Do  každé   sklenice  přidáme  na   vyvážení  kousíček  feferonky

 

- postačí  0,5x1 cm.  Skleničky  používáme  o obsahu  0,37 litru.

 

Uzavřené,  zcelá  ponořené  ve  vodě,  sterilujeme  25  minut při

 

teplotě 100°C.

 

 

 

*** Houby nakládané do octa ***

 

Dobře očištěné a oprané houby  necháme buď celé (mladé plodnice),

 

nebo je  rozkrájíme na poloviny  až čtvrtiny a  vhodíme do vařící

 

slané vody.  Necháme je krátce povařit,  pak je vylovíme cedníkem

 

a necháme  okapat.  Mezitím  svaříme  potřebné množství osoleného

 

octa, několik zrnek pepře a nového koření, asi 2 kousky bobkového

 

listu, cibuli nakrájenou na kolečka a napříč nakrájenou mrkev. Na

 

1 litr octa přidáme asi 4  kostky cukru, abychom zjemnili octovou

 

chuť.  Když mrkev  změkne, hodíme  do octa  houby a  necháme opět

 

projít varem.  Pak je odstavíme  a necháme vystydnout,  procedíme

 

a ocet zbavíme  hlenu z hub přecezením  přes pláténko. Houby dáme

 

do  zavařovacích  sklenic,  proložíme   vařenou  mrkví  a  cibulí

 

a zalijeme   svařeným  octem.   Pečlivě  uzavřené   sklenice  pak

 

sterilujeme.

 

Do octa nakládáme hlavně mladé hříbky, některé holubinky a ryzce,

 

václavky,  opeňky, čirůvky  (havelka a  zelánka), lišky,  slizáky

 

a klouzky. Směs  je chutnější než jednotlivé  druhy hub, naložené

 

zvlášť.

 

 

 

*** Jedlé houby v octovém nálevu  ***

 

Nakládáme  jen  mladé,  pevné,   zdravé  jedlé  houby  (václavky,

 

strmělka  mlženka,  čirůvka  fialová,  hlíva  ústřičná, holubinka

 

namodralá a  červenající jsou výborné,  ne jen hřibovité  houby).

 

Očištěné houby  ještě v den  sběru předvaříme ve  větším množství

 

osolené vody;  na 1 litr  20 g soli,  6 kuliček pepře,  2 kuličky

 

nového koření, bobkový list.  Můžeme přidat i kořenovou zeleninu,

 

zejména celer. Podle tuhosti hub je předvaříme 10-20 minut, hlívu

 

ústřičnou až  hodinu. Po celou  dobu varu sbíráme  vzkypělou pěnu

 

a případné nečistoty.

 

Nálev připravíme z  0,25 litru octa, 0,75 litru  vody, 20 g soli,

 

50  g  cukru,  3  tablet  Diaspanu  110T,  4  tablet Spolarinu S,

 

bobkového listu,  hřebíčku, 5 kuliček  nového koření, 15  kuliček

 

pepře, 1,5  lžičky hořčičného semínka, 0,5  lžičky koriandru. Vše

 

5 minut povaříme, přecedíme, okořeníme  a rovnoměrně rozdělíme do

 

sklenic. Okapané předvařené houby  naplníme do sklenic s čerstvou

 

zeleninou (cibule, mrkev, celer, květák, kopr, paprika). Sklenici

 

nepřeplňujeme, postačí jen 3/4 jejího  obsahu, aby zbylo místo na

 

dobrý nálev. Sterilujeme 25 minut při 100°C.

 

 

 

*** Houby s paprikou a cibulí  ***

 

1800 g různých hub, 600 g cibule,  500 g paprik, 150 g cukru, 1/4

 

litru oleje, 1 kečup, 1 malý rajčatový protlak.

 

Nálev: svaříme  2 dl octa, 2  dl vody, bobkový list,  3 hřebíčky,

 

3 zrnka pepře, 5 zrnek nového koření, 30 g soli.

 

Houby nakrájíme na plátky, cibuli na kolečka, papriku na proužky.

 

Přidáme  cukr, olej,  kečup a  protlak, promícháme  a naplníme do

 

zavařovacích sklenic. Zalijeme nálevem a sterilizujeme 15 minut.

 

 

 

*** Houby v soli ***

 

Houby  očistíme nasucho,  pokrájíme a  necháme trochu  zavadnout.

 

Oschlé  plátky  hub  promícháme  se  solí,  natlačíme  do sklenic

 

a zasypeme  vrstvou   soli.  Sklenice  povážeme   celofánem  nebo

 

pergamenem. Na 1 kg hub dáváme  10 - 15 dkg soli. Před kuchyňskou

 

úpravou houby vypereme pod tekoucí vodou a už dále nesolíme.

 

 

 

*** Houby nakládané do soli ***

 

Dobře očištěné a  oprané houby nakrájíme na plátky  a skládáme do

 

sklenic  (střídavě   vrstvičku  soli  a   vrstvu  hub)  a   mírně

 

stlačujeme.  Časem  se  houby  v  soli  tak  sesednou,  že můžeme

 

sklenici doplnit. Odebírat pro  potřebu můžeme houby kdykoliv bez

 

nebezpečí,  že by  se zkazily,  protože vrstvičky  soli zabraňují

 

vzniknutí nákazy (plísně) a ničí její zárodky. Je však třeba, aby

 

sklenice s houbami stála na světle.

 

Tento  způsob uchovávání  hub je  velmi jednoduchý  a účinný. Ale

 

pozor! Houby jsou pak velmi slané, takže jídlo už nesmíme solit.

 

Tímto  způsobem  se  nejlépe  nakládají  např.  hřiby,  holubinky

 

a čirůvky. Houby naložené v soli jsou stravitelnější, zachovávají

 

si svěží vzhled a vůni a dlouho vydrží.

 

 

 

 

*** Houby v slaném nálevu ***

 

Houby ve sklenici zaléváme 50 % převařeným solným roztokem. Houby

 

musí být  v roztoku ponořené.  Na 1 kg  hub použijeme asi  40 dkg

 

solného  roztoku.  Před  kuchyňskou  úpravou  houby  vypereme pod

 

tekoucí vodou a už dále nesolíme.

 

 

 

 

*** Houby sterilované (na smaženici) ***

 

Vybereme  si  pěkné  a  úplně  čerstvé  houby  ve  vhodné  směsi,

 

očistíme,  nakrájíme  na  plátky  a  v  rendlíku  s přísadou soli

 

a kmínu dusíme ve vlastní šťávě, až téměř vysmahnou. Trochu šťávy

 

v nich  zůstat musí.  Potom je  lžící plníme  do menších sklenic.

 

Mezi  houbami  a  horním  okrajem  sklenic  necháváme 2 cm volné.

 

Uzavřeme a  sterilujeme 30 minut  při 100°C. Zasterilované  houby

 

dočasně uskladníme při pokojové teplotě  a po dalších 24 hodinách

 

sterilaci opakujeme.  Opět uskladníme při  pokojové teplotě a  po

 

48 hodinách  sterilujeme potřetí. Takto  zasterilované houby jsou

 

zcela nezávadné, protože jsou v nich zničeny nejen mikroorganismy

 

a enzymy, ale i spory, které  první sterilaci přežívají. Po třetí

 

sterilaci  je  již  ukládáme  do  chladna.  Takto  zavařené houby

 

používáme jako čerstvé, zejména na smaženici.

 

 

 

 

*** Houby ve vlastní šťávě  ***

 

Očištěné,  opláchnuté houby  osolíme  a  podusíme, než  se odpaří

 

všechna  voda. Ještě  teplé je  plníme do  skleniček i  s vlastní

 

šťávou. Uzavřeme a sterilujeme 60  minut při teplotě 100°C.

 

Druhýden sterilaci opakujeme při stejné teplotě po dobu 40 minut.

 

 

 

*** Houby v tuku  ***

 

Na  1 kg  hub potřebujeme  200 g  sádla. Nejlépe chutnají houbové

 

směsi, které pak používáme do polévek, pod maso, míchané s vejci,

 

do flíčků a pod.

 

Očištěné a opláchnuté houby rozložíme na vále a necháme přibližně

 

30-45 minut oschnout. Potom je nakrájíme, osolíme a dusíme. Dbáme

 

na  to, aby  se všechna  voda z  hub vydusila.  Přidáme část tuku

 

a houby  krátce  osmahneme.  Pak  je  pěchujeme  do skleniček (od

 

dětské výživy). Při plnění  skleniček musíme dávat pozor, abychom

 

vypudili všechen vzduch.  Naplněné skleničky zalijeme rozpuštěným

 

sádlem, uzavřeme a sterilujeme 40  minut při teplotě 100°C.

 

Druhý den sterilaci za stejných podmínek opakujeme.

 

 

 

*** Konzervované houby po Polsku (mléčně kvašené) ***

 

Dobře  očištěné,  omyté,  osušené  kloboučky  ryzců  nebo  hříbků

 

ukládáme  do kamenného  hrnce a  dobře stlačujeme.  Každou vrstvu

 

prosypeme  přípravou  a  klademe   další  vrstvu,  kterou  rovněž

 

stlačujeme a prosypeme. Povrch  ryzců zakryjeme kulatým prkénkem,

 

které jsme  předtím řádně omyli a  zatížíme kamenem, vypařeným ve

 

vroucí vodě. Houby postupně pouštějí šťávu a opadávají. Můžeme je

 

doplňovat novou vrstvou čerstvých, nasbíraných ryzců. Šťáva z hub

 

však  musí vždy  překrýt povrch.  Objeví-li se  na vrchní  straně

 

prkénka plíseň,  ihned ji čistou lžící  sebereme, prkénko i kámen

 

vydrhneme rýžákem, vypaříme a znovu houby zatížíme. Po týdnu jsou

 

houby vykvašené.  Podáváme je jako salát  s olivovým olejem, nebo

 

jen tak samotné k masu.

 

 

Příprava: na  1 kg ryzců  100 g cibule  na proužky pokrájené,  30

 

g celého  pepře, 2  bobkové listy,  50 g  soli, 4  kuličky nového

 

koření.

 

 

 

 

*** Zmrazené houby ***

 

Po suchém létě bývá někdy  teprve podzim obdobím houbových "žní".

 

Houbař dobře zná zásady správné přípravy pokrmů z hub - ví, že se

 

jedí  ihned po  nasbírání, naprosto  čerstvé, že  se nedoporučuje

 

pokrmy  z hub  ohřívat -  a tak  se asi  podiví, když řekneme, že

 

i houby  lze   zmrazit.  Problém  to   nebude,  máme-li  výkonnou

 

mrazničku se  čtyřmi hvězdičkami, která  dosahuje 18 -  24°C pod nulou.

 

Houby, které budeme zmrazovat,  musí být naprosto čerstvé, mladé,

 

pevné, pečlivě  očištěné. Nikdy nezmrazujeme  starší houby, které

 

jsou už zčásti povadlé, namačkané.

 

Zmrazit  můžeme   všechny  jedlé  houby,   nejen  hříbky,  lišky,

 

žampióny,  ale  i  ryzce   pravé,  jedlé  druhy  holubinek  apod.

 

Předpokladem  je,  že  jsme  skutečně  dobrými  znalci hub, jinak

 

samozřejmě sbíráme  raději jen houby "klasické"  - hříbky, lišky,

 

kozáky; znovu zdůrazňujeme, že houby určené k zmrazování musí být

 

mladé.

Příprava  k  zmrazení:  Pevné   bezvadné  houby  očistíme,  větší

 

rozkrájíme  na  půlky  nebo  čtvrtky.  Dáme  je  na  cedník a pod

 

tekoucí vodou  rychle propláchneme. Zbytečně  je nenecháme nikdy

 

máčet ve vodě. Dáme je okapat.

 

V kastrolu  přivedeme k  varu větší  množství vody,  do níž  jsme

 

přidali trochu soli a na špičku kulatého nože kyselinu citrónovou

 

(pomohou  uchovat dobrou  kvalitu hub).  Houby vložíme  do vařící

 

vody a  jakmile začne opět vřít,  necháme je v ní  4-8 minut. Pak

 

vodu slijeme  a kastrol s  houbami postavíme do  ledové vody, aby

 

houby co  nejrychleji vychladly. Okapané  studené houby rozložíme

 

na alobalovou misku jednu vedle druhé  a vložíme na 2-3 hodiny do

 

spodní části  mrazničky. Nastavíme na  tuto dobu nejvyšší  stupeň

 

chlazení.  Pak  houby  vyjmeme,  s  táckem  či  miskou vsuneme do

 

polyetylénového  nebo  mikroténového  sáčku,  uzavřeme,  označíme

 

a uložíme  do   mrazničky.  Předvařené  zmrazené   houby  můžeme

 

ponechat v  mrazničce nejdéle 2 měsíce.  Houby nikdy nezmrazujeme

 

syrové!

 

Můžeme je však zmrazit i dušené.

 

Houby  očistíme,   rychle  propláchneme,  dáme   okapat.  Pak  je

 

pokrájíme na plátky a nejdříve  je podusíme ve vlastní šťávě. Pak

 

přidáme  trochu  oleje  a  dodusíme  je.  Délka  dušení  se  řídí

 

množstvím  hub, houby  se sice  nerozvářejí, ale  nedoporučuje se

 

vařit je či  dusit dlouho. Dušené houby v  kastrolu dáme do větší

 

nádoby s ledovou vodou, co nejrychleji zchladíme a ihned vkládáme

 

do  kelímků či  misek, uzavřeme,  označíme a  dáme do  mrazničky.

 

Houby   dušené  tímto   způsobem  a   pak  zmrazené   nenecháváme

 

v mrazničce déle než 3 týdny.

 

Když  houby  vyjmeme  z  mrazničky,  nikdy  je nenecháváme pomalu

 

rozmrazovat, ale ihned  je přidáváme do vařících pokrmů  a v nich

 

je vaříme  nebo dusíme do měkka.  Nebo je zmrazené dáme  ihned na

 

zpěněnou   cibulku   a   dusíme.  

 

Paní Dana (viz. deníček) pro zpestření dělává toto : houby podusit jen se solí a po vychladnutí naplnit do salámového umělého střívka a nadělat si malá "trdýlka" na jedno použití. jen se mezi sebou rozříznou po zmrazení.

 

 

Po   dohotovení   je  okamžitě spotřebujeme. Zbytky neschováváme!

 

 

 

*** Paprikový salát s houbami ***

 

500  g  zelených  paprik,  500  g  červených  paprik, 80 g malých

 

tvrdých  rajčat, 250  g hřibů  nebo jiných  tvrdých nemodrajících

 

hub, 200  g malých cibulí. Na  nálev: 2 litry vody,  2/3 litru 8%

 

octa,  sacharin  odpovídající  množství  200  g  cukru, 2 bobkové

 

listy,  15  zrn  celého  pepře,  4  zrna  nového  koření,  lžička

 

hořčičného semene, 10-15 zrnek koriandru.

 

Očištěné  houby  nakrájíme  na  silnější  proužky  a asi 12 minut

 

povaříme v nezbytně nutném  množství osolené vody. (Vývar přidáme

 

k vodě při přípravě nálevu). Očištěné, semen zbavené lusky paprik

 

nakrájíme  na  slabší  nudličky,  přidáme  oloupané malé cibulky,

 

povařené houby,  malá nebo překrájená  rajčata a vše  promícháme.

 

Promíchanou směsí naplníme  připravené (vařící vodou vypláchnuté)

 

sklenice  a  zalijeme  přecezenou  horkou  zálivkou  uvařenou  ze

 

zbývajících  přísad. K  zálivce přidáme  vývar z  hub. Zavařovací

 

sklenice  uzavřeme  a  sterilujeme  podle  velikosti zavařovacích

 

sklenic 20-25 min. při 95°C.

 

 

 

 

Jít na OBSAH , nebo ZELENINU či OVOCE  ?

 

Nebo chcete něco sdělit  do  DENÍČKU  ?