** Rakytníkový sirup **

 

Plody  se  nesnadno  sklízejí.  Pro  sklizeň  v malém měřítku lze

 

použít  zvlášť   upravených  destiček,  které   přímo  na  keřích

 

peckovičky rakytníku sevřením rozdrtí  a uvolněná šťáva odtéká do

 

podstavené nádoby.

Šťávu   získanou   vylisováním   peckoviček   přefiltrujeme  přes

 

plachetku  nebo  pouze  přecedíme.  V  nerezové,  smaltované nebo

 

kameninové  nádobě rozpustíme  ve šťávě  zastudena 1,6  až 1,7 kg

 

cukru a 3 g kyseliny citrónové na 1 litr šťávy. Sirup naplníme do

 

naprosto čistých  lahví, uzavřeme sterilními  korunkovými uzávěry

 

nebo zátkami a uchováváme v chladnu a temnu.

Studenou cestou vyrobený sirup dává chutný a osvěžující nápoj při

 

zachování všech cenných látek.

 

** Nakládání rakytníku  **

 

Část plodů  pomačkáme a spolu  s celými plody  zasypáváme cukrem,

 

hlavně  navrchu sklenice,  kterou pak  uzavřeme pergamenem. Takto

 

vydrží rok. Svou chutí připomíná ananas.

Celé  plody můžeme  rovněž kompotovat:  zalijeme je  70% cukrovým

 

roztokem (sirupem) a pasterizujeme po dobu 20 minut.

 

** Šťáva z rakytníku  **

 

Šťávu  z  rakytníku  pasterizujeme  15-20  minut.  Čerstvou šťávu

 

můžeme  také  míchat  se  šťávou  jablečnou,  mrkvovou, z černého

 

rybízu a pod.; přidáme cukrový sirup.

 

** Marmeláda z rakytníku  **

 

Vyrobíme  ji  z  65%  rakytníkové  šťávy  a  35%  jablečné dřeně;

 

množství cukru podle vlastní chuti.

 

** Rakytníkový olej  **

 

Plody vysušíme  (teplota nejvýš do  100°C) tak, aby  si zachovaly

 

barvu.   Poté   je   rozmělníme   a   zalijeme   stejným  objemem

 

slunečnicového oleje.  Za 5-7 dní  se olej oranžově  zabarví a má

 

vůni   rakytníku.  Je   výborným  zdrojem   vitamínů  v  rostlině

 

obsažených.

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?