** Mišpulová marmeláda **

 

Mišpule  rozkrájíme na  menší dílky,  podlijeme vodou,  rozvaříme

 

a propasírujeme.  Protlak  odvážíme,  za  varu  odpaříme  asi 1/3

 

původního  objemu, přidáme  600 až  700 g  cukru a  3 g  kyseliny

 

citrónové na  1 kg protlaku.  Po rozpuštění cukru  pokračujeme ve

 

varu  až  do  kašovité  hustoty.  Marmeládu  naplníme  za horka do

 

předehřátých  sklenic, neprodyšně  uzavřeme víčky,  obrátíme dnem

 

vzhůru a  necháme chladnout. Pro  větší jistotu můžeme,  ihned po

 

naplnění a uzavření, marmeládu sterilovat při teplotě vodní lázně

 

85 až 90 stupňů po dobu 5 minut.

 

** Mišpulová pasta **

 

Mišpule  rozkrájíme na  menší dílky,  podlijeme vodou,  rozvaříme

 

a propasírujeme.  Odvážený  protlak  varem  odpaříme  asi  na 2/3

 

původního objemu a  za varu v něm rozpustíme 500  g cukru na 1 kg

 

protlaku. Var  ukončíme po dosažení  pastovité konzistence. Hmotu

 

rovnoměrně rozprostřeme  ve vrstvě asi  1,5 cm na  tukem vymazaný

 

plech, do  formiček nebo na  lísky vyložené mastným  pergamenovým

 

papírem a usušíme v troubě při mírnějším teple. Sušení může trvat

 

i několik dnů. Po usušení rozkrájíme pastu z plechů nebo lísek na

 

menší  hranolky. Jednotlivé  dílky  obalíme  cukrem a  uložíme do

 

kartonových krabic.

 

 

 

jít na " seznam receptů , nebo

na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?