*** HRÁŠEK SUŠENÝ ***              

K sušení jsou vhodná pouze zrna sladká, měkká a nevyspělá. Hrášky velké a vyspělé se již k sušení nehodí.

Vyloupané hrášky si roztřídíme na dvě až tři hromádky podle velikosti a zralosti zrn a sušíme je odděleně. Hrášek předváříme ve vroucí vodě asi 4-5 minut, potom jej zcedíme a ochladíme studenou vodou.

Sušíme v jedné vrstvě při teplotě okolo 65 st.C.

*** HRACHOVÉ LUSKY SUŠENÉ ***

Prázdné hrachové lusky (jen z mladého hrášku ) přebereme, očistíme a usušíme. V zimním období jich vždy několik přidáváme při vaření zeleninové polévky,nebo hovězího vývaru, kterým dodají barvu a chuť.

*** STERILOVANÝ HRÁŠEK ***

Nálev : 1 l vody

0,15 l octa (1,5 dcl)

0,025 kg soli ( 2,5 dkg)

0,07 kg cukru (7 dkg)

1, vyloupaný hrášek vsypeme do vařící vody, povaříme 5-10 min.,zcedíme a ochladíme studenou vodou

2, okapaný hrách vsypeme do sklenic a zalijeme horkým nálevem.

3, sterilujeme : 500 ml - 40 min. - 100st.C

                            900 ml - 50 min. - 100st.C

 

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?