Citróny uschováváme

delší dobu čerstvé, vložíme-li je do láhve a převážeme plátnem.

 

***  Konzervování citrónů  ***

 

3 kg  citrónů  s  tenkou  kůrou  chemicky  neošetřených  a  3  kg pískového cukru.

Citróny  opláchneme, necháme  úplně oschnout,  ostrým nerez nožem

 

odřízneme jeden konec až na dužinu a krájíme slabé plátky. Nemají

 

být  silnější než  3 mm.  Do čistých  a suchých litrových sklenic

 

nasypeme na dno 2 cm cukru. Na to položíme stejnou vrstvu koleček

 

citrónů, opět  cukrem zasypeme a  tak dále. Poslední  vrstva jsou

 

citróny. Když  jsou takto naplněné všechny  sklenice (do jedné se

 

vejde asi  3/4 kg citrónů, stejné  množství cukru), vrchní vrstvu

 

v každé sklenici čistou nerez  lžící zmáčkneme dovnitř a dosypeme

 

zbylým cukrem až po samý okraj. Bývá to asi 3 cm vrstva cukru. Na

 

sklenice nasadíme  víčka nebo povážeme  vlhkým trojitým celofánem

 

a uložíme  sklenice na  suchém a  tmavém místě.  Asi za  týden se

 

začne měnit cukr ve šťávu a  obsah ve sklenici klesat. Po dalších

 

14 dnech je skoro všechen cukr rozpuštěn na dně a na povrchu však

 

musí  zůstat nerozpuštěný  cukr. Jinak  bylo použito  méně cukru!

 

Šťáva, která je zprvu úplně světlá, zvolna zlátne a ještě později

 

má barvu lipového medu. Když  je šťáva takto zbarvená, můžeme již

 

konzervu používat.  Vrchní kolečko citrnónu  někdy slabě zhnědne,

 

což  není  na  závadu.  Sirup  je  výborný  do  čaje,  do vody na

 

limonády,  do suchého  vermutu apod.  Kolečka citrónu  se hodí do

 

vánočního pečiva. Vydrží asi 1 rok. Nesterilovat!

 

 

***  Citrón vždy po ruce   ***

 

Z citrónů vymačkáme  šťávu, přecedíme, abychom  odstranili dužinu

 

a jádra, a  nalijeme do mřížkované  nádobky na přípravu  ledových

 

kostek. Necháme  zmrznout, potom přendáme  do mikrotenového sáčku

 

a uložíme v mrazničce. Tak máme vždy pohotově citrónovou šťávu do

 

čaje, osvěžujících nápojů nebo k přikyselení salátů.

 

*** Citrónová šťáva s medem ***

 

Z hodně  šťavnatých citrónů  vytlačíme veškerou  šťávu a  dáme ji

 

krátce  povařit a  pak přecedíme.  Na každý  citrón dáme 4 kostky

cukru a 1 lžíci medu. Med s cukrem zamícháme do horké šťávy a vše

 

necháme  vychladnout. Citrónovou  šťávu plníme  do malých sklenic

 

a v temnu uschováme. Upotřebíme ji do čaje, nebo v létě do vody.

 

 

***  Citrusové  želé  ***

400 ml pomerančové šťávy ( asi 10 pomerančů )

200 ml grapefruitové šťávy ( 2 grepy )
150 ml citrónové šťávy ( 4 citrony )
1   kg cukru
3lžíce rumu
1 lžička kyseliny citrónové
1 balíček Gelfix Klasik    1:1  Dr.Oetker
 

Citrusy vymačkáme a šťávy přecedíme. Smícháme s gelfixem a přivedeme k varu. Do vařící šťávy přidáme cukr s kyselinou, promícháme a vaříme asi 1 minutu. Odstavíme a přimícháme rum ( nemusíme dávat, ale je to chutnější). Potom naplníme do nahřátých skleniček a ihned zavíčkujeme.
Je dobrá například na slepování lineckého cukroví .
 

 

 

 

 

** Jak používat kůru citrusových plodů **

Proslazená  pomerančová   kůra,  vyráběná  kromě   dalších  druhů

 

proslazeného  ovoce  ve  Frutě  Brno,  závod  Miroslav,  se během

 

technologického postupu blanšíruje v horké vodě (předváří), která

 

se pak vylévá do odpadu. Při vlastním proslazování cukerný roztok

 

nuceně  prochází  tkání  pomerančové   kůry  až  do  předepsaného

 

proslazení. Chemikálie  z event. chemického  ošetření plodů (jako

 

např. difeny) se v podstatě v hotovém výrobku už nenacházejí, jak

 

vyplývá  z analýzy  provedené  Státní  inspekcí jakosti  v Praze,

 

a proslazená   pomerančová  kůra   je  nezávadná   a  její  znaky

 

vyhovující.

Z toho vyplývá  i poučení pro domácí  použití kousku kůry citrónu

 

apod. - buď ji skrojíme a předvaříme po dobu asi 3 min., vodu pak

 

vylijeme.  Nebo  chceme-li  použít  trochu  strouhané citr. kůry,

 

citrón nejprve důkladně a delší dobu umýváme horkou vodou, můžeme

 

použít   přitom  i   kartáčku.  Znovu   pak  opláchneme,  osušíme

 

- a strouháme.

 

*** Kandovaná kůra pomeranče a citrónu ***

 

Podobně  jako ovoce,  kandujeme pomerančovou  a citrónovou  kůru.

 

Před  loupáním   pomeranče  vždy  dobře   omyjeme.  Kůru  opatrně

 

sloupneme  a  namočíme  na  3-4   dny  do  studené  vody,  kterou

 

několikrát  za tu  dobu vyměníme.  Pak kůru  nakrájíme na proužky

 

nebo  malou formičkou  vykrajujeme kolečka.  Kůru vaříme  asi 1/2

 

hodiny, dokud nezměkne,  pak přidáme cukr, na 1/2  kg kůry 40 dkg

 

cukru  a vaříme  dále asi   15 minut.  Postupně v  několika dnech

 

svařujeme  tak  dlouho,  až  kůra  zesklovatí  a cukerný sirup se

 

táhne.  Kůru  vyjmeme  z   roztoku,  obalíme  v  moučkovém  cukru

 

a rozloženou  na  ploché  míse  necháme  zaschnout. Zbylý cukrový

 

sirup použijeme  ke slazení čaje  nebo limonád. Kromě  použití do

 

těst, na biskupský chlebíček a perníky ji přidáváme i do sladkých

 

nádivek (tvarohová, ořechová, povidlová).

 

*** Džus z pomerančové kůry ***

 

Kůru z  5 pomerančů namočíme na  24 hodin do 1  litru vody. Druhý

 

den rozmixujeme  spolu s jedním celým  oloupaným a jader zbaveným

 

citrónem. Dodáme 1,5 litru vody, cukr  dle chuti (víc než 1/2 kg)

 

a 2 dkg kyseliny  citrónové a vaříme 1/4 hodiny  ve varu. Necháme

 

vychladnout a studené scedíme. (Je toho cca 4 litrový hrnec).

 

*** Džus z pomerančů  ***

 

Kůru  ze 3  pomerančů nakrájíme  na kostičky  a zalejeme studenou

 

vodou. Necháme  2 dny stát a  pak vodu úplně vylejeme  do odpadu.

 

Kůru opět zalijeme 1,5 litrem vody a necháme do druhého dne stát.

 

Tuto  vodu přecedíme,  kůru rozmixujeme  a přes  hadřík vymačkáme

 

zpět  do vody.  V jiném  1,5 litru  vody rozmícháme  38 dkg cukru

 

a 2,5 dkg  kyseliny citrónové. Vše  dohromady zamícháme (je  toho

 

asi 3  litry džusu). Při  mixování kůry přidáme  do mixeru trochu

 

vody z 2. naložení.

 

*** Pomerančový džus ***

 

Ze  3-4  pomerančů  rozemeleme  kůru,  přidáme  3 lžičky kyseliny

 

citrónové, zalijeme  1/2 litrem převařené studené  vody a necháme

 

3 dny uležet  v chladnu. Potom  tuto směs rozmixujeme  a smícháme

 

s 3 a  1/2 litrem převařené studené  vody s 30 dkg  cukru. Stejně

 

tak postupujeme u citrónového džusu.

 

** Džus z pomerančových slupek **

 

Slupky z 6 pomerančů, 750 g cukru,, 4,5 litru vody, malá krabička

 

Lemonitu.

Dobře omyté  slupky pokrájíme na  malé kousky a  máčíme je asi  1

 

hodinu  ve vodě.  Mezitím si  převaříme vodu  s cukrem  a do toho

 

ještě horkého (skoro vřícího)  vložíme scezené slupky. Přikryjeme

 

utěrkou  a necháme  asi 1/2  hodiny stát.  Potom slupky  postupně

 

důkladně  rozmixujeme v  mixéru a  procedíme přes  husté síto  do

 

sirupu.   Nakonec  přidáme   Lemonit  a   hotový  džus   důkladně

 

rozmícháme. Po vychladnutí naplníme do  lahví a dáme do chladného

 

místa (chladničky). Před použitím zatřepáme.

 

** Džus z mrkve a kůry pomerančů **

 

40  dkg mrkve,  30 dkg  cukru, 3  lžičky kyseliny  citrónové, 1,5

 

litru vody, kůra ze 2 pomerančů.

Všechno  dáme   svařit  do  měkka   (mrkev),  potom  rozmixujeme,

 

přilijeme  1 plechovku  "Karola juice"  (za 3,-  Kčs) a zředíme 5

 

litry vody.

 

*** Džus z citrónů  a mrkve  ***

 

0,5  kg mrkve,  4 citróny  oloupané, bez  jader uvaříme  v asi 

2litrech vody a rozmixujeme. V 1  litru vody svaříme 0,5 kg cukru,

 

slijeme dohromady, přilijeme jednu Karotelu, přidáme 7 litrů vody

 

a 3 dkg kyseliny citrónové (1/3 ze sáčku). Je toho asi

 

11 litrů.

 

*** Džus z citrónů  a mrkve ***

 

0,5 kg  mrkve, 2 citróny  nakrájené na kolečka  bez kůry a  jader

 

uvaříme  a  rozmixujeme.  Rozmícháme  s  20-25  dkg  cukru, asi 3

 

g kyseliny citrónové (dle chuti), 1 Karotelou a asi 10 litry vody

 

(dle chuti).

 

 

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?